NOVOSTI / NEWS

Polovinom februara 2013.g završavamo sezonu proleće-leto za naše partnere iz Italije FASHION INVESTIMENTI. Očekujemo ugovaranje proizvodnje jesen-zima naredne sezone

Nastavljamo saradnju sa našim  partnerom WELTEX iz Čačka, izvoznikom modne konfekcije za nemačko tržište

Počeli smo saradnju sa jednom od najpoznatijih tekstilnih kompanija u Srbiji EMINENT iz Subotice, modna linija  LEGEND

MONDEKS u saradnji sa  kompanijom EXSPACE iz Batajnice, jednim od najvećih uvoznika metraže iz Italije, proizvodimo modnu konfekciju za domaće tržište.

MONDEKS sa još desetak tekstilnih fabrika u Vojvodini, uz podršku Vlade APV, Tekstilnog fakulteta Zrenjanin i PKV, učestvuje u formoranju tekstilnog KLASTERA Vojvodine

MONDEKS je postao član Unije poslodavaca Vojvodine

Izvoz tekstila blizu milijardu dolara

13. januar 2013. | 12:23 | Izvor: Tanjug

BEOGRAD –

Tekstilna industrija Srbije u 2012. godini ostvarila je izvoz vredan 960 miliona dolara, za četiri procenta veći nego godinu dana ranije, a tekstilni proizvodi iz naše zemlje veoma su traženi na tržišu EU.

Prema rečima Vesne Vasiljević, sekretara Udruženja Privredne komore Srbije za tekstil, Srbija godinama beleži suficit od nekoliko mliona dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni garderobe, donjeg veša, čarapa, kožne obuće, a takvim rezultatima doprinele su i strane investicije u tekstilni sektor najviše iz Italije, Nemačke i Austrije.

Domaći proizvođači odeće i obuće, međutim, zameraju državi što se stranim investitorima daju mnogo veći podsticaji nego domaćim, naglasila je Vasiljević u izjavi Tanjugu.

Ona je dodala da su iz Ministarstva za finansija i privrede dobijena uveravanja da će ove godine podsticajna sredstva biti dodeljivana i domaćim investitorima.

Vasilejić je napomenula da tekstilni sektor učestvuje u prerađivačkoj industriji Srbije sa 9,85 posto, po broju zaposlenih sa 11 odsto i zapošljava 31.000 radnika.

Smanjenje poreza i doprinosa na zarade trebalo bi da bude deo poreske reforme koja se najavljuje, ocenjuju pojedini ekonomski analitičari, dok drugi smatraju da povećanje ili smanjenje bilo kog poreza neće dovesti do rasta prihoda, zbog smanjene privredne aktivnosti.

Постави коментар